AGENDA A Backup Plan for Solos Task Force

Tuesday, October 24, 2017 – 7:30 to 9:30 AM Mount Zion Temple, 1300 Summit Ave, St Paul, MN 55105

Overarching Goal

Stimulate the development of a supportive infrastructure to help solo older adults successfully navigate health related events and, therefore, be less likely to become vulnerable adults—with its accompanying loss of self-determination for the individual and high costs to society.

Expected Outcomes of the Project

- General profiles of solo older adults (situation, needs, perceived barriers)
- A description of the current Minnesota infrastructure to support solos health decision making
- Description of the core elements of a health decision "backup plan"
- A list of important resource gaps and potential solutions
- A list of recommended priorities for future action and preliminary work plan

Proposed Outcomes for October 24 meeting:

- Gain a better understanding of relevant laws, policies, and terminology related to health decision making.
- Develop a preliminary list of topics and questions to explore during the Discovery phase of the project.
 - I. 7:30 to 7:35 am Negotiate Agenda/Approve Minutes – Ellie or Mark – 5 minutes
 - II. 7:35 to 7:45 am Updates and Check-in – Ellie or Mark - 10 minutes

III. 7:45 to 8:30 am

Additional Discussion about Substitute and Supported Decision Making - 45 minutes

- Marit Peterson, Minnesota Elder Justice Center
- Genevieve Gaboriault, Managing Attorney Senior Law Project, Mid-Minnesota Legal Aid
- Kathleen Dempsey, RN, C, BSN, founder and CEO, Pathfinder Care Management

Whole group questions and discussion

Break - 10 minutes - 8:30 to 8:40 am

I. 8:40 to 9:20 am

What do we need to know about solos and the existing infrastructure? How will we get what we need to know? – Julie and Linda - 40 minutes

II. 9:20 to 9:30 am Next steps and evaluation – Co-chair – 10 minutes