# A Backup Plan for Solos

## Citizens League Task Force

## Overarching Goal

Stimulate the development of a supportive infrastructure to help solo older adults successfully navigate health related events and, therefore, be less likely to become vulnerable adults—with its accompanying loss of self-determination for the individual and high costs to society.

### **Expected Outcomes of the Project**

- General profiles of solo older adults (situation, needs, perceived barriers)
- A description of the current Minnesota infrastructure to support solos health decision making
- Description of the core elements of a health decision "backup plan"
- A list of important resource gaps and potential solutions
- A list of recommended priorities for future action and preliminary work plan

# Task Force Session Agenda

Tuesday, October 10, 2017 – 7:30 to 9:30 AM Wilder Center, 451 Lexington Parkway N, St Paul, MN 55105

#### Purpose of this meeting:

Understand current existing laws, policies and practices that have an impact on solos. Start to develop a shared understanding of who solos are.

I. 7:30 to 7:35 am

Negotiate Agenda/Approve Minute - Co-chairs - 5 minutes

- a. Approval of minutes from 9/27 meeting
- b. Negotiate agenda
- II. 7:35 to 7:45 am

Introductions of New Members - Co-chairs - 10 minutes

III. 7:45 to 7:55 am

**Updates and Check-in** – 10 minutes

- Updates
- Insights, thoughts, ahas since last meeting
- IV. 7:55 to 8:35 am

The Current Situation for Solos – Marit Peterson – 40 minutes

- Existing laws, polices, practices, HIPPA
  - Existing tools: Advance Care directives, POLST, POA etc., Guardianship, Conservator

- o Important terms: capacity, vulnerable, health care proxy or surrogate, supported decision making, etc.)
- o Legal standards: Best interest, substitute judgment
- Consequences if no action [elder abuse, etc.]
- Questions/discussion

#### Break - 10 minutes - 8:35 to 8:45 am

V. 8:45 to 9:20 am

Defining solos – Julie and Linda - 35 minutes

VI. 9:20 to 9:30 am

Next steps and evaluation – Co-chairs – 10 minutes